fredag 1. juli 2011

Navnedag

Hei & hjertelig velkommen.
For english or any other language.

copy http://translate.google.com/# paste and injoy.

Embla har sin navnedag i dag den 1 juli. Denne dagen feiret hun med å rulle fra magen til ryggen lekende lett(":
Utviklingen skjer fort for tiden, selv føler jeg at jeg skriver det hele tiden. At ting skjer fort og det er absolutt sånn det kjennes ut. Tiden fra fødsel til nå har kun skjedd på et blunk.
Bildet under er tatt på ìsland, der meg og Embla har en leke/lære stund sammen.


Hva skal vi lære i dag(";
Embla & Ask er de første menneskene i følge norrøn mytologi. Hvor navnet stammer fra, historikere har enda ikke blitt enig seg imellom, selv har jeg min egen menning og den har ikke noe med almetreet å gjøre.
Men det finnes ikke den samme forbindelsen mellom kvinnenavnet Embla og noen av de kjente treslagene, som det gjør når det gjelder mannen Ask og asketreet. Blant forskjellige forsøk på forklaringer av hva slags vekst Embla kunne ha stått for, har en slik fremmed vekst som vinranken vært lansert; Sophus Bugge foreslo i sin tid almetreet ut fra at ordet «Embla» og ordet «alm» kunne ha hatt et felles opphav en gang i tiden, og muligheten har også vært holdt åpen for at Embla ikke refererer seg til en reell vekst i det hele tatt.
Bugges demonstrasjon av hvordan de to ordene «Embla» og «alm» kunne ha hatt en felles opprinnelse, har følgelig ikke vunnet allmenn tilslutning. Det er i det hele tatt uvisst hva slags tre som skjuler seg bak navnet Embla og har kjennetegnet den første kvinnen; almetreet er det neppe. Løsningen synes ikke å kunne finnes på et etymologisk grunnlag. Uansett må det være de tankene og ideene om verden og menneskene som hersket i hedensk tid, som ligger til grunn for forestillingene om at både mann og kvinne har opphav i trær som på en eller annen måte var kjønnet og kunne danne et par. Disse hedenske forestillingene kan rekonstrueres ved å sammenholde de nedskrevne mytologiske fortellingene med det arkeologiske funnmaterialet. På en slik bakgrunn har det vært foreslått at Embla representerer mistelteinen i sin mytiske urform.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar